Postura i Moviment: Sentir-se bé per viure millor

El passat dimecres 21 de Setembre vàrem impartir, juntament amb la fisioterapeuta Mireia Almodóvar, el taller Postura i Moviment a vint-i-cinc treballadors administratius assistencials de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), a l’Hospital Duran i Reynals. Aquest treball es va organitzar des de l’empresa  Nútrim (www.nutrim.com)

la-foto-2-2

Durant el taller vàrem explicar què fa un fisioterapeuta en l’àmbit de la salut en el lloc de treball. També vàrem parlar de què i per què ens lesionem quan estem moltes hores sentats en la mateixa postura, realtizant moviments repetitius.la-foto-1-2

Finalment va venir la part més interessant, la sessió pràctica, on hi ha haver molt de moviment, tot aportant eines per evitar lesionar-se a la feina, o bé disminuir-ne les conseqüències: automassatge a la cadira de treball, estiraments i, fins i tot, una petita meditació.

Ja al hall de l’Hospital Duran i Reynals, vàrem fer una seqüència d’estiraments dempeus, per tal de practicar-la fora de l’àmbit laboral, així com algunes maniobra de massatge en parelles. La sessió va finalitzar amb una meditació-relaxació guiada al terra.la-foto-3-2

L’experiència va ser molt gratificant ja que, apart d’ensenyar diverses maneres de bellugar-se i d’evitar transtorns múscul esquelètics, vàrem tenir l’oportunitat de transmetre la importancia de veure’ns a nosaltres mateixos com una unitat integrada. No som un simple conglomerat de sistemes orgànics que treballen ailladament. El que ens passa en una part del cos o de la ment pot afectar una altra part que, en principi i apariència, no tè cap relació. I sí la té. Tots els òrgans, aparells i sistemes actuen en perfecta sinèrgia per donar-nos a nosaltres, les persones, com a resultat. Per exemple: jo puc ajudar a corregir posturalment una esquena que està sempre en flexió, a base d’estirament, terapia manual i exercicis terapèutics. Aquesta esquena millorarà I, per tant, la persona tindrà menys dolor i restricció funcional. No obstant això, si aquesta persona té un dolor emocional no resolt, del tipus que sigui, és possible que torni progressivament a la postura de flexió,i així a la molestia  i a la restricció funcional.

Per tal d’entendre i experimentar aquest concepte de globalitat vàrem introduir la sessió de meditació-relaxació guiada, que es va focalitzar en facilitar la consciència corporal, básica per entendre’ns com un tot integrat i per començar a veure la salut des d’una perspectiva global.

Des de Nútrim  farem aviat més tallers de Postura i Moviment per ajudar a que la vida, tant en l’àmbit laboral com el personal, sigui molt més agradable de viure.

Molt bona setmana!

NÚTRIM. EDUQUEM EN SALUT. www.nutrim.com